Muzee Brașov


Muzeele sunt portalul către cunoașterea unei zone cu obiceiurile și legendele acesteia. Brașovul are numeroase muzee care-l fac să se mândrească, iar în acest articol o să enumăr câteva ce ne trimit în trecutul acestui oraș.

Muzeul de Etnografie este principalul muzeu ce trebuie vizitat. Ne învață cum se obținea țesăturile din gospodăria transilvăneană. Sătenii prelucrau lâna, cânepa și inul pentru a confecționa: haine, pături, ștergare, fețe de pernă și lenjerii de pat. 
După ce localnicii tundeau oile, lâna se spăla și se punea la uscat, iar astfel se obțineau coci de păr. După aceea erau duse la tors. Lâna se putea colora cu vopsele speciale pentru țesături. 


După recoltarea cânepii și inului, în mănunchiuri se uscau la soare. Se spălau și din nou erau așezate la uscat. Firele uscate se tăiau și se presau. Obținându-se fire groase care se puneau în apă fierbinte cu cenușă pentru a se albii. După spălare și uscare se prelucrau la țesător sau la război.

Cel mai mult se lucra la lenjeria de pat pentru zestre. Se putea lucra timp de doi ani la un cearceaf și fețe de pernă. Iar la cămașa unui bărbat se muncea timp de un an.



Program de vizitare:
Iarna: Marți-Duminică 09:00-17:00
Vara: Marți-Duminică 10:00-18:00

Tarif bilete: 
Adulți: 5 lei
Pensionari: 3 lei
Studenți/elevi: 2 lei


Prima Școală Românească se află în interiorul curții Bisericii Sfântul Nicolae din cartierul Șcheii Brașovului, Piața Unirii. Nu se știe exact data înființării acestui loc educativ, însă aici erau trimiși copii votați de către localnici deoarece era o școală costisitoare și nu își permite oricine. Copii care urmau să lucreze cu publicul învățau timp de 3 luni, dascălii 6 luni, iar preoții 9 luni.


Acest muzeu păstrează peste 4.000 cărți vechi scrise în sanscrită și în chirilică. Aici se află tiparnița lui Coresi, care l-a ajutat pe marele scriitor să tipărească peste 40 de titluri.


Biserica Sfântul Nicolae
  
Piața Unirii

Muzeul este deschis zilnic de la 09:00 la 17:00
Tarif bilete:
Adulți: 10 lei
Studenți/elevi: 5 lei



Cel mai mult m-a impresionat Muzeul Civilizației Urbane. Se află în Piața Sfatului într-o clădire destinată comerțului. Muzeul arată etapele dezvoltării prin care au trecut brașovenii. În această clădire a trăit o familie importantă de patricieni. Acestă familie avea un magazin special, dedicat persoanelor cu un rang superior. Comercializau produse din Orient, precum: rodii, portocale, tutun, narghilele, mirodenii și ceaiuri rare. 



Și astăzi se pot observa picturile exotice ce indică statutul ridicat al acestei familii.
La etaj se află salonul, camera de joacă, o vitrină de modă din acele vremuri și un atelier de fotografie. 




Mulțumiri, Deliei Tudor pentru aceste poze din interiorul muzeului

Program de vizitare:
Marți-Duminică 09:00 la 17:00

Tarif bilete:
Adulți: 7 lei
Pensionari: 3 lei
Studenți/elevi: 2 lei


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cetatea Feldioara

Ruginești, Vrancea

Serbia, Kladovo

Căsuța cu imagini, Moieciu de Sus

Centrul Ecvestru Husar, Slănic Prahova

Top 15 filme despre călătorit

Despre mine

Castelul Bethlen, Criș

Bălțile Cișmașu

Trei Brazi, Brașov