Castelul Bethlen, Criș


Mi-am dorit foarte mult să ajungem la Castelul Bethlen din Criș. Este la 71 km de Mureș și la 133 km de Brașov. Drumul este foarte bun de circulat și este într-o zonă ferită. Peisajul este incredibil. Pur și simplu te cucerește. 



Criș este un sătuc departe de civilizație unde domnește acest splendid castel. M-am îndrăgostit la prima vedere. O curte mare în formă de pătrat cu o construcție impunătoare care a rezistat peste 700 de ani.



Programul de vizitare este de marți până duminică între orele 10:00-17:00. Intrarea costă 10 lei/adult, iar pentru copii este 5 lei. În caz de nu este nimeni la castel va trebui să sunați la numărul afișat la poartă. 



Pe noi ne-a întâmpinat o bătrânică, ne-a spus ce putem vizita și ne-a dat biletele. Aici tu ești propriul ghid. Te poți plimba printre încăperi descoperind singur frumusețea acestui castel.



Vremea cenușie a dat locului un mister aparte. 



Reședința a aparținut familiei Bethlen și a fost ridicată pe două niveluri, are un turn circular (Turnul Arcașilor) și la subsol există o închisoare.

Lipsa luminii și aerul rece, a creat un cadru înfricoșător și mi-a fost teamă când am coborât la subsol. Mi-a tot venit în minte scena din Monte Cristo cu bietul Edmont care a fost închis. Pur și simplu aceste încăperi semănau cu descrierile din roman.



Din Turnul Arcașilor poți vedea tot satul și curtea castelului. Scările sunt înguste și circulare. Nu sunt de recomandat persoanelor ce au frică de spații închise.






Castelul a fost salvat de la distrugere. În anul 2008 au început lucrările de renovare și încă nu au ajuns la final. Sunt necesare lucrări ample de consolidare. Însă chiar și așa, castelul are un farmec aparte.






Criș este o zonă mai puțin cunoscută și ascunde acest amplu castel ce merită vizitat și revizitat.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cetatea Feldioara

Ruginești, Vrancea

Căsuța cu imagini, Moieciu de Sus

Serbia, Kladovo

Centrul Ecvestru Husar, Slănic Prahova

Top 15 filme despre călătorit

Despre mine

Bălțile Cișmașu

Trei Brazi, Brașov